Archiv článků

  • 16.11.2010 Do katedrály sv. Štěpána byly umístěny unikátní renesanční varhany

    Do katedrály sv. Štěpána byly umístěny unikátní renesanční varhany

    Katedrála sv. Štěpána v Litoměřicích je bohatší o unikátní chórové varhany. Nejstarší nástroj na území litoměřické diecéze sem byl převezen z kostela v Kruhu u Doks a následně restaurován. Umístěn byl na boční empoře chrámu, v místě, kde dříve stávaly varhany, původně z Liberecka.
    Přečíst
  • 16.11.2010 Setkání Mons. Jana Baxanta s pastoračními asistenty

    Setkání Mons. Jana Baxanta s pastoračními asistenty

    V Diecézním domě kardinála Trochty v Litoměřicích se v pondělí 15. listopadu 2010 uskutečnilo setkání litoměřického biskupa Jana Baxanta s pastoračními asistenty z farností západní části diecéze.
    Přečíst
  • 13.11.2010 DVD záznam Národní pouti do Říma

    DVD záznam Národní pouti do Říma

    Ve čtvrtek 11. listopadu 2010 úspěšně skončila děkovná pouť ČR do Říma. Televize Noe ve spolupráci s Vatikánským televizním centrem zachytila tyto vzácné chvíle a nyní divákům nabízí možnost zhlédnout přímým přenosem kromě středeční generální audience rovněž tři bohoslužby z různých římských bazilik.
    Přečíst
  • 12.11.2010 Litoměřická diecéze bude na pražské výstavě o Karlu Škrétovi zastoupena pěti obrazy

    Litoměřická diecéze bude na pražské výstavě o Karlu Škrétovi zastoupena pěti obrazy

    V pátek 26. listopadu 2010 bude v Praze zahájena rozsáhlá výstava Karel Škréta (1610 - 1674): Doba a dílo. Litoměřická diecéze na ní bude zastoupena celkem pěti obrazy. Čtyři z nich jsou dílem Karla Škréty, autorem pátého obrazu je Antonín Stevens.
    Přečíst
  • 12.11.2010 Svatomartinský průvod na Dómském náměstí

    Svatomartinský průvod na Dómském náměstí

    V podvečerních hodinách o svátku svatéto Martina, ve čtvrtek 11. listopadu 2010, se na Dómském náměstí v Litoměřicích konal svatomartinský průvod, kterého se zúčastnily na tři desítky dětí se svými rodiči. V katedrále je přivítal, legendou o svatém Martinovi setkání zahájil a nakonec čokoládovými mincemi děti obdaroval dómský farář, kanovník P. Jiří Hladík OCr.
    Přečíst
  • 11.11.2010 Biskup Jan Baxant bude sloužit mši ke cti sv. Anežky České

    Biskup Jan Baxant bude sloužit mši ke cti sv. Anežky České

    Litoměřický biskup Mons. Jan Baxant bude v sobotu 13. listopadu 2010 od 10 hodin sloužit mši svatou ke cti svaté Anežky České v kostele Narození Panny Marie v Doksanech. Svatoanežská pouť připomene 21. výročí svatořečení Anežky České, kterou kanonizoval papež Jan Pavel II. ve Vatikánu 12. listopadu 1989.
    Přečíst
  • 10.11.2010 Zemřel katolický kněz Jan Dudys

    Zemřel katolický kněz Jan Dudys

    Dnes, ve středu středu 10. listopadu 2010, zemřel v Kroměříži ve věku 74 let katolický kněz Jan Dudys. Se zesnulým se rozloučíme při mši svaté ve farním kostele sv. Kateřiny ve Vendryni ve středu dne 17. listopadu 2010 ve 14.30 hodin.
    Přečíst
  • 10.11.2010 Zvony vzniklé díky kněžské sbírce jsou vystaveny v Praze

    Zvony vzniklé díky kněžské sbírce jsou vystaveny v Praze

    Dva nové kněžské zvony pro poutní kostel sv. Jana Nepomuckého ve světcově rodišti v Nepomuku u Plzně, které mohly vzniknout díky darům katolických kněží z České republiky i ze zahraničí a které byly letos odlity ve zvonařské dílně Rudolfa Pernera v bavorském Pasově, byly v den státního svátku České republiky 28. října 2010 přivezeny do Prahy.
    Přečíst
  • 09.11.2010 Národní pouť do Říma jako projev vděčnosti

    Národní pouť do Říma jako projev vděčnosti

    V pondělí krátce po sedmnácté hodině odjeli poutníci z litoměřické diecéze autobusem na Národní pouť do Říma, která se koná ve dnech 9. – 11. listopadu 2010 jako poděkování Svatému otci za jeho návštěvu v ČR. Možnost cestování autobusem z Litoměřic využilo čtyřicet devět poutníků včetně pěti kněží.
    Přečíst
  • 04.11.2010 Vzpomínka na zemřelé na hřbitově

    Vzpomínka na zemřelé na hřbitově

    U hlavního kříže na Městském hřbitově v Litoměřicích 2. listopadu 2010 vzpomněl v krátké promluvě k přítomným a ve společné modlitbě za duše v očistci biskup Jan Baxant na všechny zemřelé.
    Přečíst
  • 03.11.2010 Vzpomínka na všechny věrné zemřelé

    Vzpomínka na všechny věrné zemřelé

    V katedrále sv. Štěpána v Litoměřicích byla 2. listopadu 2010 mše svatá za všechny věrné zemřelé. Hlavním celebrantem byl biskup Jan Baxant.
    Přečíst
  • 02.11.2010 Poutní slavnost

    Poutní slavnost

    V děkanském kostele Všech svatých v Litoměřicích se v pondělí 1. listopadu 2010 konala poutní mše svatá s poděkováním za opravu kostela. Mši svatou celebroval biskup Mons. Jan Baxant, spolu s ním generální vikář P. Stanislav Přibyl CSsR, R.D. Józef Széliga, P. Jiří Hladík OCr., R.D. Karel Havelka a R.D. Roman Depa.
    Přečíst